
ΟΡΙΣΜΟΣ:
Η “τεχνητή νοημοσύνη” αφορά τον κλάδο της επιστήμης των υπολογιστών που έχουν την ικανότητα να κατανοούν το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου μέσω διάφορων αλγορίθμων προσομοιώνοντας την ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτό το επιτυχάνουν βάση της επεξεργασίας των διάφορων εντολών που λαμβάνουν αντιδρόντας έτσι ανάλογα.
Πώς τη χρησιμοποιούμε; Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι;
Η Τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα ενέχει πολλούς κινδύνους:
Οφέλη:
- Υγεία & Ιατρική: Στον τομέα της ιατρικής η “TN” μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διάγνωση των ασθενειών μέσω της χρήσης αλγορίθμων που μελετούν υπολογιστικές τομογραφίες.Μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων καθώς και στην ρομποτική χειρουργική.
- Εκπαίδευση: Η “ΤΝ” στην εκπαίδευση έχει την ικανότητα να παρέχει εξατομικευμένη μάθηση και πρόσβαση σε απεριόριστες πληροφορίες. Μάλιστα, οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί (Siri, Alexa, Chatgpt και άλλοι) λειτουργούν ως προσωπικοί γραμματείς για τους χρήστες βοηθώντας και ενημερώνοντας τον καθένα για οτιδήποτε επιθυμεί και κάνοντας έτσι την δουλειά του εκπαιδευτικού πολύ πιο εύκολη.
- Εργασία & Επιχειρήσεις: Για τις επιχειρήσεις και τον τομέα της εργασίας η “ΤΝ” προσφέρει ποικίλα οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα με την αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίο οι ομάδες επικοινωνούν, διαχειρίζονται εργασίες και λαμβάνουν αποφάσεις. Επιπλέον μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεων με την ενίσχυση της εξατομίκευσης των υπηρεσιών και την μείωση των οι χρόνων αναμονής εξυπηρέτησης των πελατών.
- Καθημερινή Ζωή: Στην καθημερινή ζωή η “ΤΝ” προσφέρει ποικίλα οφέλη. Αναλυτικότερα διευκολύνει την πρόσβαση στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στην ψυχαγωγία (προτάσεις ταινιών Netflix, Itunes κτλ) καθώς και στην παραγωγή μουσικής.

Κινδύνοι:
- Ανεργία: Η δυνατή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να μεγιστοποιήσει την ανεργία. Ειδικότερα η παγκόσμια αυτοματοποίηση και η εξάλειψη ανθρώπινων αγγαρειών δημιουργεί χώρο για μεγάλα ποσοστά ανεργίας
- Προσοπικά Δεδομένα: Τα προσωπικα δεδομένα συλλέγονται και επεξεργάζονται, κατά βάση με συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης λόγω του τεράστιου όγκου τους, και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν με αθέμιτους τρόπους.
- Παραπληροφόρηση: Η παραπληροφόρηση μέσω της ΤΝ καθίσταται μεγάλος κίνδυνος στην σημερινή εποχή. Οι αλγόριθμοι AI βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλα σύνολα δεδομένων για να μάθουν μοτίβα και να κάνουν προβλέψεις, εάν τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση είναι ελλιπή ή κακής ποιότητας μπορεί να οδηγήσουν σε ανακριβή αποτελέσματα.
- Ηθικά διλήμματα: Η τεχνολογία μηχανών αναζήτησης της ΤΝ επεξεργάζεται μεγάλα δεδομένα, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που τραβάνε το πιο πολύ ενδιαφέρον τα οποία εξαρτώνται από τις προτιμήσεις των χρηστών. Έτσι μια μηχανή αναζήτησης μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει να υποστηρίζει τις προκαταλήψεις του πραγματικού κόσμου και να προωθεί διάφορα στερεότυπα στο διαδύκτιο.
Πώς μπορούμε να προστατεύουμε και να χρησιμοποιούμε την ΤΝ με ισορροπία;
- Ενημέρωση & Ψηφιακή παιδεία: Είναι απαραίτητη η μάθηση της σωστής χρήσης της ΤΝ για την ομαλή λειτουργία της καθώς και για την προστασία των δεδομένων μας
- Κριτική σκέψη: Συνιστάτε πάντα ο έλεγχος πηγών για οποιαδήποτε εκπαιδευτικό υλικό που παρευρίσκεται στο διαδύκτιο.
- Ρυθμίσεις απορρήτου: Σωστή διαχείρηση δεδομένων και μείωση κοινοποίησης προσωπικών στοιχείων στο διαδύκτιο.
Αυτό το βίντεο με τίτλο «Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη» θα δώσει μια σύντομη ανασκόπηση της τεχνητής νοημοσύνης ως τεχνολογία μέσα σε μόλις 5 λεπτά. Θα ξεκινήσουμε με μια μικρή εισαγωγή στην τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία θα μάθουμε τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη με τη βοήθεια παραδειγμάτων. Στη συνέχεια, θα δούμε ποιες είναι οι χρήσεις της ΤΝ, τι είναι η ισχυρή ΤΝ και τι είναι η αδύναμη ΤΝ. Θα ολοκληρώσουμε αυτό το βίντεο βοηθώντας σε να κατανοήσεις τη βασική διαφορά μεταξύ ΤΝ, Μηχανικής Μάθησης και Βαθιάς Μάθησης, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το μέλλον και οι προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης.